Ciasto czekoladowe z orzechami
13:17
0
bez mleka
,
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
czekolada
,
desery
,
Dla dzieci
,
na słodko
,
orzechy
,
Wielkanoc

Składniki:
- 80 g gorzkiej czekolady,- 170 g masła,
- 5 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 190 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- pół łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 1/4 łyżeczki soli,
- 80 g posiekanych migdałów,
- 90 g posiekanej białej czekolady.
Wykonanie:
- Masło z czekoladą i kakao rozpuszczamy w małym garnuszku, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Jajka rozbijamy z cukrem (tylko do połączenia składników, można mikserem). Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy łopatką.
- Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, solą i sodą. Mieszamy.
- Następnie dodajemy białą czekoladę i orzechy.
- Ciasto pieczemy z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Możemy piec również w blasze 23x33 cm.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz