Ciasto czekoladowe z orzechami

Składniki:

- 80 g gorzkiej czekolady,
- 170 g masła,
- 5 jajek,
- 200 g drobnego cukru,
- 190 g mąki,
- 2 łyżki kakao,
- pół łyżeczki sody,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,

- 1/4 łyżeczki soli,
- 80 g posiekanych migdałów,
- 90 g posiekanej białej czekolady.


Wykonanie:

  1. Masło z czekoladą i kakao rozpuszczamy w małym garnuszku, następnie odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Jajka rozbijamy z cukrem (tylko do połączenia składników, można mikserem). Dodajemy ostudzoną czekoladę i mieszamy łopatką.
  3. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem, solą i sodą. Mieszamy.
  4. Następnie dodajemy białą czekoladę i orzechy.
  5. Ciasto pieczemy z termoobiegiem w 180 stopniach przez około 30-40 minut (do suchego patyczka). Formę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, a brzegi smarujemy masłem i obsypujemy kakao. Możemy piec również w blasze 23x33 cm.


* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger