Ciasto jogurtowe z jagodami.

Składniki:

- 2 jaja (w temperaturze pokojowej),
- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- pół łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,

- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Wykonanie:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (pieczemy bez termoobiegu). Okrągłą blaszkę o średnicy 24cm wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
  2. Jajka ubijamy z cukrem przez ok. 8 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (cukier wanilinowy, jogurt, olej, mąkę z soda i proszkiem do pieczenia) i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej, bo wyjdzie zakalec).
  3. Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.
  4. Połowę masy wykładamy do formy, wsypujemy jagody mniej więcej równomiernie na całej powierzchni tortownicy i wykładamy pozostałą część ciasta.
  5. Ciasto pieczemy bez termoobiegu w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Wkładamy do nagrzanego piekarnika. 




* * *
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger