Ciasto jogurtowe z jagodami.
13:17
0
borówki
,
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
desery
,
jagody
,
jogurt
,
na słodko
,
owoce
,
Wielkanoc

Składniki:
- 2 jaja (w temperaturze pokojowej),- 3/4 szklanki cukru,
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego,
- 1 szklanka jogurtu greckiego,
- 1/3 szklanki oleju,
- 2 szklanki mąki,
- pół łyżeczki sody,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Wykonanie:
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (pieczemy bez termoobiegu). Okrągłą blaszkę o średnicy 24cm wykładamy papierem, a boki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą.
- Jajka ubijamy z cukrem przez ok. 8 minut. Dodajemy wszystkie pozostałe składniki (cukier wanilinowy, jogurt, olej, mąkę z soda i proszkiem do pieczenia) i miksujemy na wolnych obrotach tylko do połączenia się składników w jednolitą masę (nie dłużej, bo wyjdzie zakalec).
- Jagody mieszamy z mąką ziemniaczaną.
- Połowę masy wykładamy do formy, wsypujemy jagody mniej więcej równomiernie na całej powierzchni tortownicy i wykładamy pozostałą część ciasta.
- Ciasto pieczemy bez termoobiegu w 180 stopniach przez około 50-60 minut (do suchego patyczka). Wkładamy do nagrzanego piekarnika.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz