Szybki piernik bez mleka, jajek i bez użycia miksera ;)



Składniki na małą keksówkę:
  • 300g mąki
  • 3/4 szklanki miodu (płynnego)
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1.5 łyżeczki sody
  • łyżeczka kakao
  • 2 łyżki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 150 ml oleju
  • 220 ml wody

Przygotowanie:
  1. Ustawiamy piekarnik na termoobieg i 170 stopni.
  2. Do miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy.
  3. Do sypkich składników dodajemy miód, wodę i olej. Mieszamy do połączenia się składników (nie używam miksera).
  4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
  5. Pieczemy przez ok 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).

Opcjonalnie:
  • Możemy przełożyć piernik konfiturą np. śliwkową, możemy też dodać trochę do ciasta.
  • Piernik możemy polać polewą czekoladową lub zrobić lukier.



* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger