Szybki piernik bez mleka, jajek i bez użycia miksera ;)
Składniki na małą keksówkę:
- 300g mąki
- 3/4 szklanki miodu (płynnego)
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 1.5 łyżeczki sody
- łyżeczka kakao
- 2 łyżki cynamonu
- 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika
- 150 ml oleju
- 220 ml wody
Przygotowanie:
- Ustawiamy piekarnik na termoobieg i 170 stopni.
- Do miski przesypujemy wszystkie sypkie składniki i dokładnie mieszamy.
- Do sypkich składników dodajemy miód, wodę i olej. Mieszamy do połączenia się składników (nie używam miksera).
- Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto.
- Pieczemy przez ok 50 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka).
Opcjonalnie:
- Możemy przełożyć piernik konfiturą np. śliwkową, możemy też dodać trochę do ciasta.
- Piernik możemy polać polewą czekoladową lub zrobić lukier.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz