Runo leśne, leśny mech.

Składniki na Leśny Mech:

  • 4 jaja
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 szklanki mąki tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 łyżeczki aromatu waniliowego lub ziarenka z jednej laski wanilii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 250 g świeżego szpinaku
  • sok z połowy cytryny

Składniki na krem:

  • 250 ml śmietanki kremówki
  • serek mascarpone 
  • 2 łyżeczki cukru pudru
  • ziarna z 1 laski wanilii
  • opcjonalnie żelatyna (jedna łyżka żelatyny - jedną łyżkę żelatyny w proszku zalewamy 3 łyżkami wrzątku)

Dodatkowo:

  • granat/maliny/truskawki/porzeczki 



  1.  Myjemy szpinak i dokładnie go osuszamy. Wyciskamy sok z połowy cytryny i blendujemy ze szpinakiem.
  2. Piekarnik ustawiamy na 170 stopni, góra-dół. Blaszkę (24 cm średnicy) wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną i mąkę tortową wraz z sodą i proszkiem do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy na puszystą piankę na najwyższych obrotach miksera. Dolewamy powoli olej cały czas delikatnie mieszając. Dodajemy szpinak i aromat, mieszamy. Na końcu dodajemy przesianą mąkę i bardzo delikatnie mieszamy.
  4. Ciasto przekładamy do formy i pieczemy w 170 stopniach około 1 godzinę na najniższym poziomie piekarnika.
  5. Gdy ciasto wystygnie możemy delikatnie wyjąć je z blaszki. Odcinamy poziomo około 1/3 ciasta i pokruszone przekładamy do miski. 
  6. Ubijamy śmietankę 30%, pod koniec ubijania dodajemy 2 łyżeczki cukru pudru, ziarna wanilii, mascarpone i opcjonalnie żelatynę.
  7. Krem rozprowadzamy na cieście i na wierzch sypiemy pokruszone ciasto.
  8. Ozdabiamy granatem lub innymi owocami.  
 




* * *

7 komentarzy:

  1. O, o, o, oooooo :) Jedno z moich/naszych ulubionych ciast. Wiele razy pokazywałam je właśnie u siebie, bo dość często je robię. Najczęściej właśnie z granatem i malinami. Jest też fajny przepis, gdzie do masę robi się ubijając bitą śmietanę z tężejącą galaretką a do tego miesza się z pokrojoną w kostkę zastygniętą galaretką. Nie dość, że jest pyszne, to jeszcze wygląda mega!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyszło Ci świetnie!!!!!!!! I ta soczysta zieleń :) Mam nadzieje, że będziesz blogować bo chętnie będę odwiedzać ten blog. Pozdrowienia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo pyszne ciasto, uwielbiam je:) Zabieram i zabieram się za jego wykonanie i jakoś boję się że mi nie wyjdzie:( a jest przepyszne:))

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger