Pyszne marchewkowe ciasto.
Składniki na tortownicę 24 cm:
- 2 szklanki startej marchewki
- 1.5 szklanki mąki
- 3 duże jaja (ja dałam 4 małe)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka cukru (dodałam 3/4 szklanki)
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka cukru waniliowego (ja dodałam 1 łyżeczkę domowego cukru waniliowego)
- Szczypta przyprawy do piernika
- Szczypta soli (zapomniałam dodać:D)
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopi, by się nagrzał.
- Marchew ścieramy na małych oczkach.
- Przez około 3 minuty ubijemy jajka z cukrem, a następnie dalej miksując dodajemy powoli olej.
- Dodajemy przesianą mąkę z solą, proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i przyprawą do piernika cały czas miksując.
- Odkładamy mikser, do misy wsypujemy startą marchew i dokładnie mieszamy.
- Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem i pieczemy przez około 55-60 minut w 180 stopniach.
- Po wystudzeniu sypiemy pudrem :)
Bazowałam na przepisie Sylwii.
* * *
Oooo :D Nigdy nie robiłam takiego ciacha. Muszę spróbować.
OdpowiedzUsuń