Babka wielkanocna.

Składniki:

 Babka:
- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 200g masła,
- sok i skórka starta z małej cytryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Lukier:
- 2 łyżki albuminy (białek w proszku),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,

- 70 ml wody.

Wykonanie: 

Babka:
  1. Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
  2. Roztapiamy masło, dodajemy skórkę i sok z cytryny, odstawiamy do przestudzenia.
  3. Do misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy 10 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy.Dodajemy ziarenka z laski wanilii.
  4. Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek miksując na najniższych obrotach i tylko do połączenia się składników.
  5. Dodajemy roztopione masło z cytryną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
  6. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 45-50 minut.
Lukier:
  1. Białko w proszku przesypujemy do miski, dodajemy wodę i ubijamy mikserem aż zrobi się pianka. Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy do uzyskania lukru, jeśli jest za gęsty dodajemy wodę, jeśli za rzadki - cukier puder.
  2. Ostudzoną babkę zdobimy lukrem. 
 



* * *
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger