Babka wielkanocna.
Składniki:
Babka:- 4 duże jajka w temperaturze pokojowej,
- 200g masła,
- sok i skórka starta z małej cytryny,
- 1 szklanka cukru,
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Lukier:
- 2 łyżki albuminy (białek w proszku),
- 1 szklanka cukru pudru,
- 1 łyżka soku z cytryny,
- 70 ml wody.
Wykonanie:
Babka:- Formę na babkę smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni bez termoobiegu.
- Roztapiamy masło, dodajemy skórkę i sok z cytryny, odstawiamy do przestudzenia.
- Do misy wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy 10 minut do uzyskania jasnej i puszystej masy.Dodajemy ziarenka z laski wanilii.
- Przesiewamy mąki i proszek do pieczenia. Dodajemy do ubitych jajek miksując na najniższych obrotach i tylko do połączenia się składników.
- Dodajemy roztopione masło z cytryną i miksujemy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto przelewamy do formy i pieczemy ok 45-50 minut.
- Białko w proszku przesypujemy do miski, dodajemy wodę i ubijamy mikserem aż zrobi się pianka. Następnie dodajemy sok z cytryny i cukier puder. Miksujemy do uzyskania lukru, jeśli jest za gęsty dodajemy wodę, jeśli za rzadki - cukier puder.
- Ostudzoną babkę zdobimy lukrem.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz