Karpatka



Składniki na ciasto:
  • 125 g masła,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 szklanka mąki,
  • 5 średnich jaj,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Składniki na krem:
  • 2 budynie waniliowe bez cukru,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 200 g miękkiego masła,
  • 750 ml mleka.


Przygotowanie ciasta:
  1. Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę, zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej i gęstej masy. 
  2. Przekładamy do szklanego półmiska i studzimy. Gdy wystygnie dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę i dzielimy na 2 części.
  3. Formę 25x36 cm smarujemy dokładnie masłem i sypiemy mąką. Wykładamy połowę ciasta, rozprowadzamy po całej blaszce i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach bez termoobiegu. 
  4. Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.


Przygotowanie kremu:
  1. Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka - 750 ml, proszek rozprowadzamy w szklance mleka, pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Następnie dodajemy rozmieszany proszek i energicznie mieszamy. Powstały budyń gotujemy jeszcze ok minutę.
  2. Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby nie zrobił się kożuch. Studzimy.
  3. Miękkie masło ubijamy około 2 minuty, aż się napuszy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
  4. Powstałą, puszystą masę wykładamy na jednej części ciasta (na pofałdowaną stronę) i przykrywamy drugą częścią ciasta. Odstawiamy do lodówki na min godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.



* * *

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger