Karpatka
Składniki na ciasto:
- 125 g masła,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka mąki,
- 5 średnich jaj,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 2 budynie waniliowe bez cukru,
- 1/4 szklanki cukru,
- 200 g miękkiego masła,
- 750 ml mleka.
Przygotowanie ciasta:
- Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy wodę, zagotowujemy. Następnie dodajemy mąkę i ucieramy drewnianą łyżką do uzyskania gładkiej i gęstej masy.
- Przekładamy do szklanego półmiska i studzimy. Gdy wystygnie dodajemy jajka i proszek do pieczenia. Miksujemy na gładką masę i dzielimy na 2 części.
- Formę 25x36 cm smarujemy dokładnie masłem i sypiemy mąką. Wykładamy połowę ciasta, rozprowadzamy po całej blaszce i wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika. Pieczemy 20-25 minut w 200 stopniach bez termoobiegu.
- Po upieczeniu studzimy, wyjmujemy z formy i czynność powtarzamy z drugą połową ciasta.
Przygotowanie kremu:
- Budynie gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, ale z mniejszą ilością mleka - 750 ml, proszek rozprowadzamy w szklance mleka, pozostałe mleko gotujemy z cukrem. Następnie dodajemy rozmieszany proszek i energicznie mieszamy. Powstały budyń gotujemy jeszcze ok minutę.
- Gotowy budyń przykrywamy folią spożywczą tak, aby nie zrobił się kożuch. Studzimy.
- Miękkie masło ubijamy około 2 minuty, aż się napuszy i dodajemy po łyżce ostudzony budyń.
- Powstałą, puszystą masę wykładamy na jednej części ciasta (na pofałdowaną stronę) i przykrywamy drugą częścią ciasta. Odstawiamy do lodówki na min godzinę. Gotowe ciasto posypujemy cukrem pudrem.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz