Szybkie pierniczki.


 Składniki na pierniczki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
  • 2 duże jajka
  • 130 g cukru pudru
  • 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
  • 100 g miodu
  • 1 łyżka przyprawy korzennej
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki na polewę:

  • 100 g czekolady gorzkiej/deserowej/mlecznej
  • 2 łyżki oleju kokosowego
LUB:
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżeczka miodu
  • 3 łyżki wody
  • 70 g gorzkiej czekolady

Wykonanie - pierniczki:

  1. Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem). Ciasto będzie klejące, jednak nie należy dodawać dodatkowej mąki.
  2. Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm (nie cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie kleiło się do stolnicy. Następnie wykrawamy pierniczki o różnych kształtach.
  3. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków). Studzimy na kratce.

Wykonanie - polewa:

  1. Pokruszoną czekoladę z olejem kokosowym umieszczamy w misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy.
  2. Maczamy pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia.
LUB:
  1. Kakao i cukier puder przesiewamy do miski. W garnuszku zagotowujemy wodę z miodem, a następnie dodajemy do  miski z cukrem ciągle mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Można dodać więcej ciepłej wody, by polewa była bardziej rzadka. 
  2. Dekorujemy pierniki.
Pierniki z tego przepisu od razu są miękkie.

Przepis na pierniki znalazłam u: www.mojewypieki.com
Przepis na polewę z kakao znalazłam u: www.kwestiasmaku.com


* * *

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger