Jagodzianki.

Składniki na ciasto drożdżowe:
  • 25 g świeżych drożdży lub 8g suchych,
  • 125 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 1 jajo,
  • szczypta soli.
Składniki na wypełnienie:
  • 1 szklanka jagód (mogą być mrożone),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

Dodatkowo:

  • 2 łyżki mleka,
  • żółtko. 

Wykonanie - ciasto:
  1. Drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem (nie może być gorące) przekładamy do kubka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż drożdże urosną.
  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz cukier i dokładnie mieszamy (najlepiej robić to w misce). Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy jajo. Ciasto można wyrabiać za pomocą miksera (końcówki - haki) lub ręcznie. Wyrabiamy ok. 10 minut, następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
Wykonanie - nadzienie:
  1. Jagody mieszamy z mąką.
  2. Żółtko mieszamy z mlekiem.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej formujemy okrągły placuszek, nakładamy maliny i zlepiamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 30 minut. Po tym czasie wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Pieczemy bez termoobiegu.

Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com


* * *  



1 komentarz:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger