Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą.
Składniki na zupę meksykańską z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą:
- 1 łyżka oleju,
- 1 łyżka oliwy,
- cebula,
- 2-3 ząbki czosnku,
- 400 g batatów (ok. 3 małe bataty),
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy,
- 1 litr bulionu, wywaru, rosołu,
- pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,
- 1/4 szklanki śmietanki 30%,
- Przyprawy po pół łyżeczki: kmin rzymski, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, suszone oregano, kolendra,
- Pieprz i sól do smaku.
Wykonanie:
- Bataty i cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę.
- Soczewicę płuczemy i ostawiamy, by wyschła.
- Czosnek ścieramy na małych oczkach tarki.
- W garnku rozgrzewamy olej i oliwę. Dodajemy warzywa. Przesmażamy, co chwilę mieszając, ok 5 minut.
- Dodajemy soczewicę i przyprawy, przesmażamy 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem.
- Do gotującej się zupy dodajemy pierś z kurczaka i gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut.
- Zdejmujemy z płyty grzewczej/kuchenki i dodajemy śmietankę.
* * *
bym skosztowała;D
OdpowiedzUsuń