Zupa z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą.


Składniki na zupę meksykańską z batatami, kurczakiem i czerwoną soczewicą:

  • 1 łyżka oleju,
  • 1 łyżka oliwy,
  • cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 400 g batatów (ok. 3 małe bataty),
  • 1/3 szklanki czerwonej soczewicy,
  • 1 litr bulionu, wywaru, rosołu,
  • pierś z kurczaka pokrojona w kostkę,
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%,
  • Przyprawy po pół łyżeczki: kmin rzymski, słodka papryka, ostra papryka, kurkuma, suszone oregano, kolendra,
  • Pieprz i sól do smaku.

Wykonanie:

  1. Bataty i cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę. 
  2. Soczewicę płuczemy i ostawiamy, by wyschła.
  3. Czosnek ścieramy na małych oczkach tarki.
  4. W garnku rozgrzewamy olej i oliwę. Dodajemy warzywa. Przesmażamy, co chwilę mieszając, ok 5 minut.
  5. Dodajemy soczewicę i przyprawy, przesmażamy 2 minuty. Zalewamy gorącym bulionem.
  6. Do gotującej się zupy dodajemy pierś z kurczaka i gotujemy na małym ogniu jeszcze 15 minut.
  7. Zdejmujemy z płyty grzewczej/kuchenki i dodajemy śmietankę.
Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com


* * * 

1 komentarz:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger