Drożdżówki z malinami i kruszonką.

Składniki na ciasto:
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 125 ml mleka,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 50 g cukru,
  • 70 g masła,
  • 1 jajo,
  • szczypta soli.
Składniki na wypełnienie:
  • 1 szklanka malin (dałam mrożone),
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
Składniki na kruszonkę:
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 30 g masła,
  • 1 łyżka cukru pudru,
  • 2 łyżki mleka,
  • żółtko.


Wykonanie - ciasto:
  1. Drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem (nie może być gorące) przekładamy do kubka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż drożdże urosną.
  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz cukier i dokładnie mieszamy (najlepiej robić to w misce). Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy jajo. Ciasto można wyrabiać za pomocą miksera (końcówki - haki) lub ręcznie. Wyrabiamy ok. 10 minut, następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut.
  3. Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
Wykonanie - kruszonka:
  1. Masło i mąkę umieszczamy w misce, rozcieramy palcami aż do powstania kruszonki. 
  2. Umieszczamy w lodówce.
  3. Jajo rozbijamy z mlekiem i odstawiamy.
Wykonanie - nadzienie:
  1. Maliny mieszamy z mąką.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 8-10 części. Z każdej formujemy okrągły placuszek, nakładamy maliny i zlepiamy brzegi ciasta. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy jeszcze na 30 minut. Po tym czasie wierzch drożdżówek smarujemy żółtkiem wymieszanym z mlekiem i sypiemy kruszonką. Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Pieczemy bez termoobiegu.



* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger