Drożdżówki z malinami i kruszonką.
- 25 g świeżych drożdży,
- 125 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 70 g masła,
- 1 jajo,
- szczypta soli.
- 1 szklanka malin (dałam mrożone),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
- 4 łyżki mąki pszennej,
- 30 g masła,
- 1 łyżka cukru pudru,
- 2 łyżki mleka,
- żółtko.
Wykonanie - ciasto:
- Drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem (nie może być gorące) przekładamy do kubka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż drożdże urosną.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz cukier i dokładnie mieszamy (najlepiej robić to w misce). Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy jajo. Ciasto można wyrabiać za pomocą miksera (końcówki - haki) lub ręcznie. Wyrabiamy ok. 10 minut, następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
- Masło i mąkę umieszczamy w misce, rozcieramy palcami aż do powstania kruszonki.
- Umieszczamy w lodówce.
- Jajo rozbijamy z mlekiem i odstawiamy.
- Maliny mieszamy z mąką.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz