Muffinki gruszkowe.


Składniki na muffinki gruszkowe:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 90 g cukru,
  • 30 g cukru do posypania,
  • 150 g śmietany 12%,
  • 125 ml oleju,
  • łyżka miodu,
  • 2 jaja,
  • 2 gruszki.

Wykonanie:

  1. W jednym naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, proszek, cukier).
  2. W drugim naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie mokre składniki (śmietana, olej, miód, jajka).
  3. Do suchych dodajemy mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i mieszamy.
  4. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Posypujemy wierzch cukrem.
  5. Pieczemy ok 18-25 minut (w zależności od piekarnika) w 200 stopniach (do suchego patyczka).
Przepis znalazłam na mojewypieki.com


* * * 

1 komentarz:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger