Muffinki gruszkowe.
Składniki na muffinki gruszkowe:
- 250 g mąki pszennej,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 90 g cukru,
- 30 g cukru do posypania,
- 150 g śmietany 12%,
- 125 ml oleju,
- łyżka miodu,
- 2 jaja,
- 2 gruszki.
Wykonanie:
- W jednym naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie suche składniki (mąka, proszek, cukier).
- W drugim naczyniu dokładnie mieszamy wszystkie mokre składniki (śmietana, olej, miód, jajka).
- Do suchych dodajemy mokre i mieszamy. Na koniec dodajemy pokrojone w kostkę gruszki i mieszamy.
- Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy do 2/3 wysokości ciastem. Posypujemy wierzch cukrem.
- Pieczemy ok 18-25 minut (w zależności od piekarnika) w 200 stopniach (do suchego patyczka).
* * *
Dla mnie nowość muffinkowa :)
OdpowiedzUsuń