Tarta migdałowa z gruszkami.


Składniki na kruche ciasto:
  •    180 g mąki pszennej,
  •    60 g cukru,
  •    szczypta soli,
  •    1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
  •    100 g zimnego masła,
  •    2 żółtka.
Składniki na wypełnienie:
  •    1-2 gruszki,
  •    100 g miękkiego masła,
  •     50 g  cukru pudru,
  •     1 jajko i 2 białka,
  •     100 g mielonych migdałów,
  •     40 g mąki.


Wykonanie - kruche ciasto:
  1. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.
  2. Siekamy nożem lub siekaczką aż powstanie drobna kruszonka, dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut. 
  3. Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy (ok 28 cm). Ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut. 

Wykonanie - wypełnienie:
  1. Gruszki kroimy w cienkie kawałki.
  2. Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa (ok 4 minuty). Następnie dodajemy jajko i białka i ucieramy jeszcze ok 5 minut.
  3. Dodajemy mielone migdały, mąkę i mieszamy łyżką.
 Wykonanie - tarta:
  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. Ciasto nakłuwamy widelcem,  wykładamy masę migdałową i układamy gruszki.
  3. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.


* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger