Drożdżowe rollsy z cynamonem.



Składniki na ciasto:
250 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
125 ml mleka
1 żółtko
50 g cukru
30 g masła
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 jabłka
sok z połowy cytryny
20 g mąki ziemniaczanej
40 g masła
20 g cukru
10 g mielonego cynamonu

Do wykończenia:
1 żółtko
1 łyżeczka mleka
2-3 łyżeczki cukru

Wykonanie - ciasto drożdżowe:
  1. Pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki przekładamy do kubka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut aż drożdże ruszą. 
  2. Przesiewamy mąkę, podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące), rozpuszczamy masło.
  3. Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. żółtko, mlekom cukier, sól i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy masło.
  4. Wyrabiamy ciasto ok. 15 minut aż zacznie odchodzić od rąk i naczynia.
  5. Odkładamy na ok. 1-1.5 h w ciepłe miejsce, przykrywamy wilgotną ściereczką. 
Wykonanie - nadzienie:
  1. Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Lekko odciskamy sok.
  2. Masło rozpuszczamy i mieszamy z cynamonem oraz cukrem. 
Wykonanie - drożdżowe bułeczki:
  1. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, uderzamy w nie pięścią i wałkujemy. 
  2. Rozwałkowane ciasto smarujemy masą cynamonową, a następnie równomiernie rozkładamy jabłka starte na tarce. 
  3. Ciasto wzdłuż szerszego boku zwijamy w ciasny rulon i kroimy na mniej więcej równe kawałki.  
  4. Przekładamy rollsy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Odstawiamy na 20 minut.
  5. Żółtko, mleko i cukier roztrzepujemy w miseczce i smarujemy wierzch bułeczek.
  6. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. 
Przepis znalazłam u smacznapyza.blogspot.com



* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger