Omlet z owocami z sosem jogurtowym.
Składniki na omlet:
- 3 jajka,
- 4 łyżki mąki,
- 5 łyżek mleka,
- szczypta soli,
- 1 łyżeczka cukru/ksylitolu - opcjonalnie.
Składniki na sos jogurtowy:
- 1 nektarynka/brzoskwinia,
- 1 banan,
- 2/3 opakowania jogurtu naturalnego.
Dodatki:
- Borówki/jagody,
- Brzoskwinie/nektarynki
- Lub inne ulubione owoce.
Wykonanie - omlet:
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Żółtka, mąkę, mleko i cukier łączymy w misce, dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Smażymy na maśle klarowanym, na niskiej mocy, przez ok 7-8 minut jedną stronę. Odwracamy i smażymy jeszcze kilka minut aż się zarumieni (smażę pod przykryciem).
- Zestawiamy z płyty grzewczej/z ognia.
Wykonanie sosu jogurtowego:
- Nektarynkę obieramy ze skóry, usuwamy pestkę, kroimy na 4 części.
- Banana obieramy i kroimy na kawałki.
- Owoce i jogurt umieszczamy w misie blendera i blendujemy na gładki sos.
* * *
Ale pyszny omlecik :)
OdpowiedzUsuńNigdy jeszcze nie łączyłam omletu z owocami :)
OdpowiedzUsuńślinotok:D
OdpowiedzUsuń