Krem z pieczonej papryki.


Składniki na krem z pieczonej papryki:

  • 1 kg czerwonej/pomarańczowej papryki (ok. 6 sztuk),
  • cebula,
  • główka czosnku,
  • 0.5 l wywaru warzywnego,
  • 5-7 gałązek świeżego tymianku,
  • 3-4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 4 łyżki serka mascarpone.

Wykonanie:

  1. Paprykę płuczemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w 190 stopniach przez godzinę (wkładamy do nagrzanego piekarnika).
  2. Po 30 minutach pieczenia odwracamy papryki, dodajemy przekrojoną cebulę na pół i zawinięty w folię aluminiową czosnek (żeby nie strzelał).
  3. Gdy papryka będzie już upieczona przekładamy ją do szklanego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
  4. Po tym czasie obieramy paprykę ze skóry. Następnie przekładamy do garnka razem z cebulą, czosnkiem wyciśniętym z łupin i listkami tymianku. Dodajemy wywar i gotujemy 10 minut.
  5. Blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy 2 łyżki mascarpone, sól i pieprz i ponownie blendujemy. 
  6. Podajemy z serkiem mascarpone, świeżym tymiankiem i grzankami czosnkowymi.


* * * 

2 komentarze:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger