Krem z pieczonej papryki.
Składniki na krem z pieczonej papryki:
- 1 kg czerwonej/pomarańczowej papryki (ok. 6 sztuk),
- cebula,
- główka czosnku,
- 0.5 l wywaru warzywnego,
- 5-7 gałązek świeżego tymianku,
- 3-4 łyżki oliwy,
- sól,
- pieprz,
- 4 łyżki serka mascarpone.
Wykonanie:
- Paprykę płuczemy, kroimy na połówki, usuwamy gniazda nasienne, układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy oliwą z oliwek i pieczemy w 190 stopniach przez godzinę (wkładamy do nagrzanego piekarnika).
- Po 30 minutach pieczenia odwracamy papryki, dodajemy przekrojoną cebulę na pół i zawinięty w folię aluminiową czosnek (żeby nie strzelał).
- Gdy papryka będzie już upieczona przekładamy ją do szklanego naczynia, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na 30 minut.
- Po tym czasie obieramy paprykę ze skóry. Następnie przekładamy do garnka razem z cebulą, czosnkiem wyciśniętym z łupin i listkami tymianku. Dodajemy wywar i gotujemy 10 minut.
- Blendujemy zupę na gładki krem, dodajemy 2 łyżki mascarpone, sól i pieprz i ponownie blendujemy.
- Podajemy z serkiem mascarpone, świeżym tymiankiem i grzankami czosnkowymi.
* * *
ale bym jadła;)
OdpowiedzUsuńmusi być pyszny
OdpowiedzUsuń