Barszcz czerwony z pieczonych buraków.

Składniki na barszcz czerwony:

  • 1.5 litra bulionu,
  • 4-5 sztuk niewielkich buraczków (ok. 0.5 kg),
  • natka pietruszki,
  • suszony majeranek,
  • szczypta kwasku cytrynowego,
  • sól,
  • pieprz czarny,
  • pieprz ziołowy.

Wykonanie:

  1. Buraczki dokładnie czyścimy, nie obieramy. Następnie zawijamy w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i pieczemy 60 minut w 200 stopniach.
  2. Buraczki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. 
  3. Podgrzewamy bulion, dodajemy buraczki, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy na najniższej mocy przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.


* * * 

1 komentarz:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger