Bezglutenowy omlet z konfiturą truskawkową i kokosem.


Składniki na omlet bezglutenowy:

  • 4 łyżki mąki ryżowej,
  • 1 łyżka wiórek kokosowych + trochę do posypania,
  • 7 łyżek mleka,
  • 3 jajka (białka oddzielamy od żółtek),
  • szczypta soli,
  • 4 łyżki konfitury truskawkowej,
  • 1 łyżka masła klarowanego.

Wykonanie:

  1.  Do miski wsypujemy mąkę ryżową, wiórki kokosowe, dodajemy mleko i żółtka. Dokładnie mieszamy.
  2. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
  3. Białka łączymy z masą bardzo delikatnie i dokładnie.
  4. Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę i smażymy na małej mocy pod przykryciem ok 8 minut (aż się zarumieni), następnie odwracamy omlet i smażymy druga stronę kilka minut. 
  5. Na gotowy omlet wykładamy konfiturę i sypiemy wiórkami kokosowymi.


* * *
 

3 komentarze:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger