Tarta z kremem z mascarpone i owocami
Składniki:
Kruche ciasto:- 200g mąki pszennej,
- 100g zimnego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.
Krem:
- 250ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 2 śmietan-fixy,
- świeże owoce (truskawki, borówki).
Wykonanie:
Kruche ciasto:- Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera (haki).
- Gdy składniki połączą się lepimy z ciasta kulę i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
- Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
- Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę na tartę (można też rozwałkować). Dno i boki blaszki powinny być wyłożone równomiernie ciastem.
- Dno nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy ryż lub fasolę (by je obciążyć).
- Ciasto z obciążeniem pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.
- Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy 15 minut w 170 stopniach.
- Odstawiamy do wystygnięcia.
- Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, śmietan fixy i mascarpone. Ubijamy do pożądanej konsystencji.
- Truskawki i borówki płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, borówki na pół.
- Na ostudzoną tartę wykładamy połowę kremu, sypiemy część owoców, następnie przykrywamy drugą połową kremu i dekorujemy pozostałymi owocami.
- Chłodzimy ok. godzinę.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz