Tarta z kremem z mascarpone i owocami

Składniki:

 Kruche ciasto:
- 200g mąki pszennej,
- 100g zimnego masła,
- 2 łyżki cukru pudru,
- 1 żółtko,
- szczypta soli.

 Krem:
- 250ml śmietanki 30%,
- 250g serka mascarpone,
- 3-4 łyżki cukru pudru,

- 2 śmietan-fixy,
- świeże owoce (truskawki, borówki).

Wykonanie: 

Kruche ciasto:
  1. Wszystkie składniki umieszczamy w misie i zagniatamy ręcznie lub za pomocą miksera (haki).
  2. Gdy składniki połączą się lepimy z ciasta kulę i schładzamy w lodówce ok. 30 minut.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
  4. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z lodówki i wyklejamy nim formę na tartę (można też rozwałkować). Dno i boki blaszki powinny być wyłożone równomiernie ciastem.
  5. Dno nakłuwamy widelcem na całej powierzchni i układamy na nim papier do pieczenia, na który wysypujemy ryż lub fasolę (by je obciążyć).
  6. Ciasto z obciążeniem pieczemy ok. 15 minut w 200 stopniach.
  7. Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy 15 minut w 170 stopniach. 
  8. Odstawiamy do wystygnięcia.
Krem:
  1. Schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder, śmietan fixy i mascarpone. Ubijamy do pożądanej konsystencji.
  2. Truskawki i borówki płuczemy i osuszamy. Kroimy na mniejsze kawałki, borówki na pół.
  3. Na ostudzoną tartę wykładamy połowę kremu, sypiemy część owoców, następnie przykrywamy drugą połową kremu i dekorujemy pozostałymi owocami.
  4. Chłodzimy ok. godzinę.





* * * 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger