Ciasto orzechowe



Składniki:
  • 200 g masła,
  • 125 ml wody,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • cukier wanilinowy,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub innych orzechów),
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie,
  • 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych orzechów),
  • 2 płaskie łyżki kakao.


  1. Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy przekładamy do garnuszka. Zagotować ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Przestudzamy.
  2. Przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, kakao i mieszamy.
  3. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  4. Do miksera wlewamy przestudzoną masę maślaną, dodajemy przesianą mąkę z orzechami, żółtka i mieszamy do połączenia się składników. 
  5. Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
  6. Okrągłą formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. 
  7. Przelewamy ciasto i pieczemy w 175 st ok 45 minut do suchego patyczka.
  8. Po wystudzeniu możemy polać polewą np. czekoladową lub posypać pudrem.
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com




* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger