Tarta z malinami i bezą.


Składniki na kruche ciasto:

2 szklanki mąki pszennej,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka cukru waniliowego,
200 g zimnego masła,
5 żółtek,
szczypta soli.

Składniki na warstwę malinową:

ok 350 g malin świeżych (mogą być także mrożone, wtedy ok 1 szklanka),
60 g cukru,
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
3 łyżki mąki ziemniaczanej,
1 żółtko,
1 łyżka masła.

Składniki na bezę:

6 białek,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżki soku z cytryny,
szczypta soli.

Wykonanie - ciasto kruche:

  1. Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i schłodzone masło pokrojone w kostkę. 
  2. Siekaczką lub nożem siekamy masło i mąkę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę. 
  3. Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować na wymiar większy niż ma forma. Ja wałkuję przez folię spożywczą. Następnie ciasto umieszczamy w formie (ok 24cm), usuwamy nadmiar ciasta i ponownie umieszczamy w lodówce na ok 30 minut.  
  4. Po 30 minutach nakłuwamy tartę i pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10 min.

Wykonanie - warstwa malinowa:

  1. Maliny, cukier i sok z cytryny przekładamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
  2. Odstawiamy z ognia, dodajemy mąkę i szybko mieszamy. 
  3. Dodajemy żółtko i masło, przekładamy spowrotem na palnik i gotujemy, aż masa będzie gęsta. Ciągle mieszamy, po zgęstnieniu masy owijamy folią spożywczą wierzch i odkładamy do wystudzenia. 

Wykonanie - beza:

  1. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. 
  2. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i miksujemy jeszcze ok. 5 min. 
  3. Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Na tartę wykładamy masę malinową, a na wierzch bezę. Pieczemy w temp. 190 C przez 10 min, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 20 minut. 



* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger