Wołowina z warzywami.


Składniki:

  • Kawałek pora 
  • 1 marchewka 
  • 1 pietruszka 
  • około 0,7-0,8 kg wołowiny

Przyprawy:

  • sól (u nas różowa himalajska)
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy 
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • kurkuma 

Przygotowanie:

  1. Warzywa obieramy, płuczemy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora myjemy dokładnie, kroimy w plasterki i jeszcze raz bardzo dokładnie płuczemy. Wszystkie warzywa przesmażamy na patelni na łyżce oleju.
  2. Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
  3. W międzyczasie kroimy wołowinę na cienkie i małe kawałki, przesmażamy na patelni.
  4. Gdy warzywa w ganku zaczynają wrzeć wrzucamy przesmażoną wołowinę i dusimy do miękkości (ok 1.5 h, ale może być dłużej/krócej w zależności od wielkości kawałków i rodzaju mięsa).
  5. Gdy mięso jest miękkie doprawiamy małą ilością soli, pieprzu i kurkumy.

* * *

2 komentarze:

  1. Bardzo lubimy wołowinę. Kiedy Eliza miała rok często gotowałam Jej gulaszową z dużą ilością warzywek. Uwielbia ją do tej pory. Lila z kolei wołowinę jako gulasz zje, ale zupy już absolutnie nie chce :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger