Wołowina z warzywami.
Składniki:
- Kawałek pora
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- około 0,7-0,8 kg wołowiny
Przyprawy:
- sól (u nas różowa himalajska)
- pieprz czarny
- pieprz ziołowy
- liść laurowy
- ziele angielskie
- kurkuma
Przygotowanie:
- Warzywa obieramy, płuczemy, ścieramy na dużych oczkach tarki. Pora myjemy dokładnie, kroimy w plasterki i jeszcze raz bardzo dokładnie płuczemy. Wszystkie warzywa przesmażamy na patelni na łyżce oleju.
- Przesmażone warzywa przekładamy do garnka, zalewamy wodą, wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy.
- W międzyczasie kroimy wołowinę na cienkie i małe kawałki, przesmażamy na patelni.
- Gdy warzywa w ganku zaczynają wrzeć wrzucamy przesmażoną wołowinę i dusimy do miękkości (ok 1.5 h, ale może być dłużej/krócej w zależności od wielkości kawałków i rodzaju mięsa).
- Gdy mięso jest miękkie doprawiamy małą ilością soli, pieprzu i kurkumy.
* * *
Mniaam pychotka :) Obserwuje <3
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy wołowinę. Kiedy Eliza miała rok często gotowałam Jej gulaszową z dużą ilością warzywek. Uwielbia ją do tej pory. Lila z kolei wołowinę jako gulasz zje, ale zupy już absolutnie nie chce :)
OdpowiedzUsuń