Prosta i pyszna tarta z jabłkami i budyniem.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 3 duże kwaśne jabłka
- 1 śmietankowy budyń
- cynamon
- Przesianą mąkę łączymy z cukrem, solą i pokrojonym na drobne kawałki masłem. Rozrabiamy, aby powstały grudki i okruchy, a następnie dodajemy jajko i zagniatam na gładką kulę.
- Ciasto wkładamy do lodówki na około 1 godzinę. Możemy też włożyć na 20 minut do zamrażarki. Formę na tartę smarujemy masłem. Piekarnik ustawiamy na 200 stopni.
- Ciasto dzielimy na dwie porcje: 1/3 i 2/3.
- Wykładamy 2/3 ciasta na formę. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15 minut.
- W międzyczasie kroimy jabłka w cienkie plasterki i gotujemy budyń wg opisu na opakowaniu (dodajemy trochę mniej mleka).
- Wykładamy jabłka na tartę, sypiemy cynamonem i wlewamy budyń. Układamy na wierzchu kratkę z pozostałej 1/3 część ciasta i pieczemy jeszcze około 30 minut, aż kratka się zarumieni.
Korzystałam z TEGO przepisu, choć lekko go zmodyfikowałam.
* * *
Jeśli to ta tarta, na którą zapraszasz, to ja się na nią piszę :) Wygląda bardzo apetycznie i wydaje się być prosta z przygotowaniu.
OdpowiedzUsuńNo cudnie wygląda :D Mniam!
OdpowiedzUsuńmniam!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z jabłkami :D
OdpowiedzUsuń