Sernik z brzoskwiniami
Składniki na kruche ciasto:
- 3 szklanki mąki tortowej
- 5 żółtek
- 250 g zimnego masła (1 i 1/4 kostki masła)
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Składniki na sernik:
- 1 kg twarogu mielonego z wiaderka (ja użyłam twarogu mielonego Krasnystaw - KLIK)
- 2 budynie waniliowe w proszku
- 125 g roztopionego masła
- 3 jajka
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szt wanilii (ziarna)
- sok z połowy cytryny
- puszka brzoskwiń
Składniki na bezę:
- 5 białek
- 1/2 szklanki cukru
Przygotowanie ciasta kruchego:
- Mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder przesiewamy na stolnicę. Dodajemy pokrojone w kawałki zimne masło, siekamy nożem. Dodajemy sól i żółtka, a następnie zagniatamy i wyrabiamy ciasto.
- Gotowe ciasto dzielimy na dwie części - jedna trochę mniejsza. Owijamy folią i umieszczamy na 2 godziny w zamrażarce.
- Formę 24x35 (ja użyłam większej o 2cm z każdej strony) wykładamy papierem do pieczenia. Piekarnik ustawiamy na 180 stopni.
- Ścieramy większą część ciasta na tarce o grubych oczkach, rozkładamy równomiernie w formie i lekko dociskamy. Pieczemy około 10 minut w 180 stopniach, aż lekko się zarumieni.
Przygotowanie sernika i bezy:
- Ser przekładamy do misy miksera i chwilę miksujemy. Dodajemy jajka, cukier oraz ziarna wanilii, miksujemy aż te składniki się połączą.
- Przesiewamy przez sitko proszek budyniowy i miksujemy.
- Następnie dodajemy roztopione masło.
- Gdy składniki połączą się dodajemy sok z cytryny i miksujemy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy około 3 minuty.
- Brzoskwinie kroimy w drobną kostkę.
Przygotowanie całości:
- Na podpieczony spód wykładamy masę serową.
- Układamy na wierzchu kawałki brzoskwini.
- Wykładamy białka i wyrównujemy.
- Ścieramy pozostałe ciasto i przysypujemy całość równomiernie.
- Pieczemy w 180 stopniach około 1 godzinę.
- Ja po 30 minutach przykryłam wierzch folią aluminiową, ponieważ był już ładnie zarumieniony.
- Po upieczeniu zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonymi drzwiami. Po ostudzeniu schładzamy całą noc.
* * *
Wspaniały sernik! Zachowam przepis:)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo apetycznie, choć jadłam go- i moim faworytem nie jest. Jakoś na początku rok miałam fazę na serniki i piekłam je wtedy jak szalona- dużo u mnie ich jest. Naszym hitem są dyniowe, kajmakowy i miętowy. Teraz na urodziny córci piekłam właśnie dyniowy... Pychota! Będę zaglądała po inspirację, bo ja w tym roku chyba nie będę miała czasu na szukanie nowych przepisów. Co roku robiłam takie wpisy u siebie z przepisami przed świętami, ale teraz czasu na wszystko niestety mniej.
OdpowiedzUsuńŚciskam i pysznej niedzieli :*
mmmmm.... mam smaka!
OdpowiedzUsuńAż ślinka cieknie :D Mniam! Pysznie wygląda.
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik, bardzo kusząco wygląda :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam serniki, :) Twój wygląda przepysznie aż ślinka cieknie , na pewno na dniach wypróbuję przepis:):)
OdpowiedzUsuń