Tarta bananowa na kakaowym spodzie.
Składniki na ciasto:
- 260 g mąki
- 150 g masła
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru (dodałam 2 cukru pudru)
- 3 łyżki kakao (30 g)
- szczypta soli
Składniki na nadzienie:
- 1 szklanka mleka (250 ml)
- 1/4 szklanki cukru pudru (dodałam połowę tej ilości, a i tak wyszło słodkie)
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- żółtko
- 65 g masła
- banan
- sok z 1/2 cytryny
- 2 łyżki wiórek kokosowych
Przygotowanie kruchego ciasta:
- Przesianą mąkę łączymy z cukrem, kakao, solą i pokrojonym na drobne kawałki masłem. Rozrabiamy, a następnie dodajemy jajko i zagniatamy na gładką kulę.
- 1/4 część ciasta owijamy folią i wkładamy do zamrażarki. Pozostałą część wykładamy na folię spożywczą, przykrywamy ją od góry kawałkiem folii i wałkujemy na około 3-4 mm. Wykładamy formę ciastem i wyrównujemy brzegi. Ciasto chłodzimy około 30-50 minut w lodówce. Odcięte brzegi umieszczamy w zamrażarce.
- Piekarnik ustawiamy na 180 stopni, góra - dół.
- Schłodzone ciasto nakłuwamy widelcem by nie urosło. Dodatkowo wykładamy na nie papier do pieczenia i sypiemy groch lub fasolę. Ja nie miałam niczego, czym mogłabym obciążyć ciasto i lekko urosło.
- Ciasto pieczemy 15 minut w 180 stopniach.
- Ciasto wyjmujemy i studzimy.
- Żółtka ucieramy z cukrem i mąką, dodajemy 100 ml zimnego mleka i miksujemy.
- Pozostałe 150 ml mleka gotujemy z masłem i wiórkami kokosowymi. Dodajemy powoli wcześniej zmiksowane żółtka z mąką, mieszamy bez przerwy - aż będzie gęste. Przekładamy do misy i miksujemy by pozbyć się grudek.
- Banany obieramy, kroimy w cienkie plastry. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie zrobiły się ciemne.
- Ciasto z zamrażarki ścieramy na dużych oczkach tarki.
- Wykładamy banany na wystudzonym kakaowym spodzie.
- Wykładamy krem budyniowy i równamy.
- Przysypujemy startym ciastem
- Pieczemy 30 minut w 180 stopniach. Ja po około 20 minutach nakryłam ciasto folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił.
Pozostałe przepisy na tarty znajdziecie TUTAJ:)
* * *
Porywam kawałek do kawy :)
OdpowiedzUsuńmmmmm.... wygląda super chętnie bym spróbowała jak smakuje naprawdę;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda oraz nie jest drogie :)
OdpowiedzUsuńOjojoj, to musi być pyszne. Smakowite połączenie smaków!
OdpowiedzUsuńPrzepis kradnę, bo zrobię na pewno w ten weekend :D
OdpowiedzUsuńZrobiłam ją dzisiaj i była pyszna :P
UsuńP.S. Przepis pozwoliłam sobie udostępnić na moim profilu FB - zajrzyj koniecznie ;) pozdrawiam
UsuńDziękuję za udostępnienie i bardzo się cieszę, że smakowało :)
UsuńNa facebooka zajrzałam, polubiłam :)