Crumble jabłkowo - gruszkowe z cynamonem.
Składniki na kruszonkę:
100 g masła2/3 szklanki mąki
3 łyżki cukru
Składniki na nadzienie:
Jabłko,Gruszka,
Odrobina cynamonu
Dodatkowo:
Masło,Bułka tarta
Przygotowanie:
- Ustawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Mąkę łączymy z masłem i z cukrem (zanim dodałam cukier odłożyłam trochę kruszonki bez cukru dla dziecka). Ścieramy w rękach aż powstanie kruszonka. Umieszczamy w zamrażarce.
- Jabłko i gruszkę ścieramy na dużych oczkach tarki, odsączamy i posypujemy cynamonem. Dokładnie mieszamy. Sok możemy podać dziecku do picia :)
- Kokilki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
- Wypełniamy naczynia owocami i przysypujemy kruszonką. Resztę chowamy do zamrażarki i będziemy mogli wykorzystać później ;)
- Pieczemy 17-20 minut w 180 stopniach.
* * *
U mnie za oknem mgła:) Też powinnam tak słodko i pysznie zacząć dzień:)
OdpowiedzUsuńO, moje smaki. Uwielbiam każde crumble :) Latem robię z truskawkami, albo takie mieszane- ze wszystkich darów lata, a jesienią śliwkowe...
OdpowiedzUsuńNamówiłaś mnie- w piątek robię :)
Ja uwielbiam jagodowe lub borowkowe :) a z tuskawek nie robilam jeszcze :)
UsuńJa uwielbiam jagodowe lub borowkowe :) a z tuskawek nie robilam jeszcze :)
Usuńpyszności!
OdpowiedzUsuńOoo :D Pycha!
OdpowiedzUsuń