Szarlotka sypana.

Składniki:

- 1 szklanka mąki,
- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1.5 kg kwaśnych jabłek,

- cynamon,
- 150g masła (bardzo zimnego).



Wykonanie:

  1. Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
  2. Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki (nie odsączamy ich) i dzielimy na dwie r ówne części.
  3. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
  4. Pierwszą część suchych składników wysypujemy równomiernie na blachę, na to połowę jabłek, następnie oprószamy cynamonem. Ponownie wysypujemy równomiernie sypkie składniki, drugą połowę jabłek, cynamon i na końcu ostatnią część suchych składników. Na wierzchu równomiernie rozsypujemy starte na grubych oczkach tarki masło. 
  5. Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut.






* * *

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger