Sernik z bezą.
Składniki:
Spód:- 250g zmielonych herbatników,
- 100g miękkiego masła.
Masa:
- 1 kg sera na sernik (z wiaderka, np. Krasnystaw),
- 2 jajka,
- 3 żółtka,
- 190g cukru drobnego do wypieków,
- łyżka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego/pasty waniliowej lub ziarna z laski wanilii,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,
- skórka starta z połowy cytryny,
- 200g śmietany 18%.
Beza:
- 3 białka,
- 150g cukru.
Wykonanie:
- Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
- Herbatniki mielimy, przekładamy do misy, dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Przekładamy do formy (średnica 24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy.
- Do misy miksera przekładamy ser, cukier, wanilię, śmietanę, skórkę cytrynową, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku mieszając tylko do połączenia się składników.
- Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód i pieczemy w 160 stopniach góra-dół przez 50 minut.
- Na 10 minut przed końcem pieczenia robimy bezę. Ubijamy białka na nie za bardzo sztywno i dodajemy cukier dalej miksując jeszcze ok 6 minut do rozpuszczenia się cukru.
- Wyciągamy sernik i na taki gorący wykładamy bezę zachowując odstęp od brzegów ok 1cm. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, obniżamy temperaturę do 150 stopni.
- Gdy sernik będzie ostudzony, to owijamy go folią spożywczą i chowamy na całą noc do lodówki. Powinna wytworzyć się rosa.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz