Sernik z bezą.

Składniki:

 Spód:
- 250g zmielonych herbatników,
- 100g miękkiego masła.

 Masa:
- 1 kg sera na sernik (z wiaderka, np. Krasnystaw),
- 2 jajka,
- 3 żółtka,

- 190g cukru drobnego do wypieków,
- łyżka ekstraktu waniliowego/cukru waniliowego/pasty waniliowej lub ziarna z laski wanilii,
- 3 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej,

- skórka starta z połowy cytryny,
- 200g śmietany 18%. 

Beza:
- 3 białka,
- 150g cukru.

Wykonanie:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni.
  2. Herbatniki mielimy, przekładamy do misy, dodajemy masło i zagniatamy ciasto. Przekładamy do formy (średnica 24cm) wyłożonej na dnie papierem do pieczenia, wyrównujemy i dociskamy.
  3. Do misy miksera przekładamy ser, cukier, wanilię, śmietanę, skórkę cytrynową, żółtka i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy na jednolitą masę, a następnie dodajemy po 1 jajku mieszając tylko do połączenia się składników.
  4. Masę serową wykładamy na herbatnikowy spód i pieczemy w 160 stopniach góra-dół przez 50 minut.
  5. Na 10 minut przed końcem pieczenia robimy bezę. Ubijamy białka na nie za bardzo sztywno i dodajemy cukier dalej miksując jeszcze ok 6 minut do rozpuszczenia się cukru.
  6. Wyciągamy sernik i na taki gorący wykładamy bezę zachowując odstęp od brzegów ok 1cm. Wkładamy do piekarnika na 30 minut, obniżamy temperaturę do 150 stopni. 
  7. Gdy sernik będzie ostudzony, to owijamy go folią spożywczą i chowamy na całą noc do lodówki. Powinna wytworzyć się rosa.
 


* * *
 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger