Ciasto Zebra


Składniki:

- 1 szklanka cukru,
- 3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. 
  2. Ubijamy jajka z cukrem aż masa będzie puszysta.
  3. Odstawiamy mikser, odsypujemy 2 łyżki mąki - przydadzą się później. Przesiewamy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy bardzo delikatnie.
  4. Dodajemy stopniowo olej, a następnie wodę. 
  5. Masę dzielimy na 2 równe części - do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao. Każdą mieszamy delikatnie do jednolitej masy (nie mikserem!).
  6. Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno formy wylewamy naprzemiennie po 3 łyżki każdej masy (masę wylewamy jedną na drugą od środka formy). 
  7. Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 minut. 
 



* * *

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger