Ryż z jabłkami.

Składniki:

- 200g ryżu (używam białego długoziarnistego),
- 500ml mleka,
- 1 łyżka miodu lub cukru,
- 4 łyżki masła,
- ziarna z 1 laski wanilii (można pominąć),
- 1 kg jabłek - pół na pół słodkie i kwaśne,
- cynamon - wg uznania,
- łyżka soku z cytryny,
- masło do wysmarowania naczynia.

Przygotowanie:

  1. Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem i gotujemy. Dodajemy wanilię, miód/cukier i 3 łyżki masła. Gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut, mieszając co chwilę. Gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki. 
  2. Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w garnku i dodajemy masło. Całość dusimy, aż jabłka zmiękną. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
  3. Do wysmarowanego masłem naczynia przekładamy połowę ryżu, następnie układamy warstwę jabłek. Całość przykrywamy pozostałym ryżem. Pieczemy 20 min w  160 stopniach.

* * *



 

1 komentarz:

Copyright © 2014 Mój wirtualny przepiśnik. , Blogger