Ciasto Zebra
Składniki:
- 1 szklanka cukru,- 3 szklanki mąki,
- 5 jajek,
- 1 szklanka wody,
- 1 szklanka oleju,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 2 łyżki kakao.
Przygotowanie:
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- Ubijamy jajka z cukrem aż masa będzie puszysta.
- Odstawiamy mikser, odsypujemy 2 łyżki mąki - przydadzą się później. Przesiewamy pozostałą mąkę z proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodajemy do ubitych jajek. Mieszamy bardzo delikatnie.
- Dodajemy stopniowo olej, a następnie wodę.
- Masę dzielimy na 2 równe części - do jednej dodajemy mąkę, do drugiej kakao. Każdą mieszamy delikatnie do jednolitej masy (nie mikserem!).
- Dno formy wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Na dno formy wylewamy naprzemiennie po 3 łyżki każdej masy (masę wylewamy jedną na drugą od środka formy).
- Ciasto wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy ok 60 minut.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz