Farfalle z kurczakiem i warzywami.
Składniki:
- 500 g piersi z kurczaka,- 250 g makaronu Farfalle,
- 1 opakowanie mrożonych warzyw Mieszanka Węgierska (np. Hortex),
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka,
- 2 łyżki oleju,
- 1/4 szklanki zimnej wody,
- 1 łyżeczka mąki,
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie:
- Pierś z kurczaka płuczemy i kroimy w kostkę. Obtaczamy w przyprawie.
- Na rozgrzany olej wrzucamy kurczaka i smażymy.Gdy będzie już gotowy wsypujemy mieszankę mrożonych warzyw i przykrywamy. Dusimy aż warzywa zmiękną.
- W międzyczasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Do 1/4 szklanki wody dodajemy mąkę, mieszamy tak, aby nie było grudek. Dodajemy łyżkę sosu, który utworzył się na patelni podczas duszenia kurczaka z warzywami. Dodajemy do sosu cały czas mieszając. Zmniejszamy moc/ogień i gotujemy jeszcze 5 minut.
- Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
- Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz