Ryż z jabłkami.
Składniki:
- 200g ryżu (używam białego długoziarnistego),- 500ml mleka,
- 1 łyżka miodu lub cukru,
- 4 łyżki masła,
- ziarna z 1 laski wanilii (można pominąć),
- 1 kg jabłek - pół na pół słodkie i kwaśne,
- cynamon - wg uznania,
- łyżka soku z cytryny,
- masło do wysmarowania naczynia.
Przygotowanie:
- Do garnka wsypujemy ryż, zalewamy mlekiem i gotujemy. Dodajemy wanilię, miód/cukier i 3 łyżki masła. Gotujemy pod przykryciem ok 15-20 minut, mieszając co chwilę. Gotujemy do momentu, aż ryż będzie miękki.
- Jabłka obieramy, kroimy w drobną kostkę. Umieszczamy w garnku i dodajemy masło. Całość dusimy, aż jabłka zmiękną. Dodajemy cynamon i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
- Do wysmarowanego masłem naczynia przekładamy połowę ryżu, następnie układamy warstwę jabłek. Całość przykrywamy pozostałym ryżem. Pieczemy 20 min w 160 stopniach.
* * *
o, przepis bardzo na czasie:) u nad jabłek dostatek
OdpowiedzUsuń