Tarta migdałowa z gruszkami.
Składniki na kruche ciasto:
- 180 g mąki pszennej,
- 60 g cukru,
- szczypta soli,
- 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego,
- 100 g zimnego masła,
- 2 żółtka.
- 1-2 gruszki,
- 100 g miękkiego masła,
- 50 g cukru pudru,
- 1 jajko i 2 białka,
- 100 g mielonych migdałów,
- 40 g mąki.
Wykonanie - kruche ciasto:
- Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy cukier, sól, aromat migdałowy oraz pokrojone w kosteczkę zimne masło.
- Siekamy nożem lub siekaczką aż powstanie drobna kruszonka, dodajemy żółtko i wyrabiamy ciasto. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 30 minut.
- Po tym czasie ciasto wałkujemy i przekładamy do formy (ok 28 cm). Ponownie wkładamy do lodówki na 15 minut.
Wykonanie - wypełnienie:
- Gruszki kroimy w cienkie kawałki.
- Miękkie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie puszysta masa (ok 4 minuty). Następnie dodajemy jajko i białka i ucieramy jeszcze ok 5 minut.
- Dodajemy mielone migdały, mąkę i mieszamy łyżką.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni.
- Ciasto nakłuwamy widelcem, wykładamy masę migdałową i układamy gruszki.
- Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. Studzimy.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz