Drożdżowe rollsy z cynamonem.
Składniki na ciasto:
• 250 g mąki pszennej
• 15 g świeżych drożdży
• 125 ml mleka
• 1 żółtko
• 50 g cukru
• 30 g masła
• szczypta soli
Składniki na nadzienie:
• 2 jabłka
• sok z połowy cytryny
• 20 g mąki ziemniaczanej
• 40 g masła
• 20 g cukru
• 10 g mielonego cynamonu
Do wykończenia:
• 1 żółtko
• 1 łyżeczka mleka
• 2-3 łyżeczki cukru
Wykonanie - ciasto drożdżowe:
- Pokruszone drożdże, łyżkę cukru i łyżkę mąki przekładamy do kubka, mieszamy i odstawiamy na 20 minut aż drożdże ruszą.
- Przesiewamy mąkę, podgrzewamy mleko (ma być ciepłe, nie gorące), rozpuszczamy masło.
- Gdy drożdże wyrosną dodajemy je do mąki. Następnie dodajemy pozostałe składniki tj. żółtko, mlekom cukier, sól i wyrabiamy ciasto. Następnie dodajemy masło.
- Wyrabiamy ciasto ok. 15 minut aż zacznie odchodzić od rąk i naczynia.
- Odkładamy na ok. 1-1.5 h w ciepłe miejsce, przykrywamy wilgotną ściereczką.
Wykonanie - nadzienie:
- Jabłka ścieramy na dużych oczkach tarki i skrapiamy sokiem z cytryny. Lekko odciskamy sok.
- Masło rozpuszczamy i mieszamy z cynamonem oraz cukrem.
Wykonanie - drożdżowe bułeczki:
- Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę, uderzamy w nie pięścią i wałkujemy.
- Rozwałkowane ciasto smarujemy masą cynamonową, a następnie równomiernie rozkładamy jabłka starte na tarce.
- Ciasto wzdłuż szerszego boku zwijamy w ciasny rulon i kroimy na mniej więcej równe kawałki.
- Przekładamy rollsy do formy na muffinki wyłożonej papilotkami. Odstawiamy na 20 minut.
- Żółtko, mleko i cukier roztrzepujemy w miseczce i smarujemy wierzch bułeczek.
- Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.
Przepis znalazłam u smacznapyza.blogspot.com
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz