Jagodzianki.
Składniki na ciasto drożdżowe:
Wykonanie - ciasto:
Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com
- 25 g świeżych drożdży lub 8g suchych,
- 125 ml mleka,
- 250 g mąki pszennej,
- 50 g cukru,
- 70 g masła,
- 1 jajo,
- szczypta soli.
- 1 szklanka jagód (mogą być mrożone),
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej.
Dodatkowo:
- 2 łyżki mleka,
- żółtko.
Wykonanie - ciasto:
- Drożdże z łyżeczką mąki, łyżeczką cukru i ciepłym mlekiem (nie może być gorące) przekładamy do kubka i dokładnie mieszamy. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce aż drożdże urosną.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy sól oraz cukier i dokładnie mieszamy (najlepiej robić to w misce). Dodajemy wyrośnięty rozczyn i mieszamy. Dodajemy jajo. Ciasto można wyrabiać za pomocą miksera (końcówki - haki) lub ręcznie. Wyrabiamy ok. 10 minut, następnie dodajemy roztopione masło i wyrabiamy jeszcze ok. 5 minut.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1.5 godziny.
- Jagody mieszamy z mąką.
- Żółtko mieszamy z mlekiem.
Przepis pochodzi z: www.kwestiasmaku.com
* * *
Nie przepadam za ich smakiem :)
OdpowiedzUsuń