Bezglutenowy omlet z konfiturą truskawkową i kokosem.
Składniki na omlet bezglutenowy:
- 4 łyżki mąki ryżowej,
- 1 łyżka wiórek kokosowych + trochę do posypania,
- 7 łyżek mleka,
- 3 jajka (białka oddzielamy od żółtek),
- szczypta soli,
- 4 łyżki konfitury truskawkowej,
- 1 łyżka masła klarowanego.
Wykonanie:
- Do miski wsypujemy mąkę ryżową, wiórki kokosowe, dodajemy mleko i żółtka. Dokładnie mieszamy.
- Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli.
- Białka łączymy z masą bardzo delikatnie i dokładnie.
- Na patelni rozgrzewamy masło, wylewamy masę i smażymy na małej mocy pod przykryciem ok 8 minut (aż się zarumieni), następnie odwracamy omlet i smażymy druga stronę kilka minut.
- Na gotowy omlet wykładamy konfiturę i sypiemy wiórkami kokosowymi.
* * *
wygląda smakowicie
OdpowiedzUsuńZjadłabym z ogromną przyjemnością ale nie jem słodyczy :D
OdpowiedzUsuńAni omlet, ani konfitura nie zawierają cukru.
Usuń