Szybkie pierniczki.
Składniki na pierniczki:
- 300 g mąki pszennej
- 100 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 2 duże jajka
- 130 g cukru pudru
- 100 g masła, roztopionego i lekko przestudzonego
- 100 g miodu
- 1 łyżka przyprawy korzennej
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Składniki na polewę:
- 100 g czekolady gorzkiej/deserowej/mlecznej
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżeczka miodu
- 3 łyżki wody
- 70 g gorzkiej czekolady
Wykonanie - pierniczki:
- Wszystkie składniki wsypujemy do naczynia, mieszamy i wyrabiamy do otrzymania gładkiego ciasta (można mikserem).
Ciasto będzie klejące, jednak nie należy dodawać dodatkowej mąki.
- Ciasto wałkujemy na grubość ok. 4 mm (nie
cieniej), podsypując je małą ilością mąki - tylko tyle, by ciasto nie
kleiło się do stolnicy. Następnie wykrawamy pierniczki o różnych kształtach.
- Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Pieczemy w temp. 180ºC przez około 8 - 10 minut (długość pieczenia zależy od wielkości pierniczków). Studzimy na kratce.
Wykonanie - polewa:
- Pokruszoną czekoladę z olejem kokosowym umieszczamy w misce. Rozpuszczamy w kąpieli wodnej, mieszamy.
- Maczamy pierniczki i odstawiamy do zastygnięcia.
- Kakao i cukier puder przesiewamy do miski. W garnuszku zagotowujemy wodę z miodem, a następnie dodajemy do miski z cukrem ciągle mieszając. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i dodajemy do masy. Można dodać więcej ciepłej wody, by polewa była bardziej rzadka.
- Dekorujemy pierniki.
Przepis na pierniki znalazłam u: www.mojewypieki.com
Przepis na polewę z kakao znalazłam u: www.kwestiasmaku.com
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz