Ciasto orzechowe
Składniki:
- 200 g masła,
- 125 ml wody,
- 3/4 szklanki cukru,
- cukier wanilinowy,
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 i 1/3 szklanki zmielonych orzechów włoskich (lub innych orzechów),
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 4 jajka, białka i żółtka oddzielnie,
- 50 g posiekanych orzechów laskowych (lub innych orzechów),
- 2 płaskie łyżki kakao.
- Masło, wodę, cukier i cukier waniliowy przekładamy do garnuszka. Zagotować ciągle mieszając aż do rozpuszczenia się cukru. Przestudzamy.
- Przesiewamy mąkę, dodajemy orzechy, kakao i mieszamy.
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Do miksera wlewamy przestudzoną masę maślaną, dodajemy przesianą mąkę z orzechami, żółtka i mieszamy do połączenia się składników.
- Dodajemy ubite białka i delikatnie mieszamy.
- Okrągłą formę smarujemy masłem i oprószamy mąką.
- Przelewamy ciasto i pieczemy w 175 st ok 45 minut do suchego patyczka.
- Po wystudzeniu możemy polać polewą np. czekoladową lub posypać pudrem.
Przepis pochodzi z www.mojewypieki.com
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz