Tarta z malinami i bezą.
11:19
0
bez mleka
,
beza
,
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
desery
,
maliny
,
na słodko
,
tarta
,
Wielkanoc
Składniki na kruche ciasto:
• 2 szklanki mąki pszennej,• 1 łyżka cukru pudru,
• 1 łyżeczka cukru waniliowego,
• 200 g zimnego masła,
• 5 żółtek,
• szczypta soli.
Składniki na warstwę malinową:
• ok 350 g malin świeżych (mogą być także mrożone, wtedy ok 1 szklanka),• 60 g cukru,
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny,
• 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
• 1 żółtko,
• 1 łyżka masła.
Składniki na bezę:
• 6 białek,• 3/4 szklanki cukru,
• 2 łyżki soku z cytryny,
• szczypta soli.
Wykonanie - ciasto kruche:
- Mąkę i cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy sól i schłodzone masło pokrojone w kostkę.
- Siekaczką lub nożem siekamy masło i mąkę, dodajemy żółtka i wyrabiamy ciasto. Wyrobione ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce przez godzinę.
- Po schłodzeniu ciasto należy rozwałkować na wymiar większy niż ma forma. Ja wałkuję przez folię spożywczą. Następnie ciasto umieszczamy w formie (ok 24cm), usuwamy nadmiar ciasta i ponownie umieszczamy w lodówce na ok 30 minut.
- Po 30 minutach nakłuwamy tartę i pieczemy w temp. 190 C przez ok. 10 min.
Wykonanie - warstwa malinowa:
- Maliny, cukier i sok z cytryny przekładamy do garnka. Gotujemy ok. 5 minut co jakiś czas mieszając.
- Odstawiamy z ognia, dodajemy mąkę i szybko mieszamy.
- Dodajemy żółtko i masło, przekładamy spowrotem na palnik i gotujemy, aż masa będzie gęsta. Ciągle mieszamy, po zgęstnieniu masy owijamy folią spożywczą wierzch i odkładamy do wystudzenia.
Wykonanie - beza:
- Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę.
- Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i miksujemy jeszcze ok. 5 min.
- Na koniec dodajemy sok z cytryny i chwilę miksujemy.
Na tartę wykładamy masę malinową, a na wierzch bezę. Pieczemy w
temp. 190 C przez 10 min, po tym czasie należy zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze przez ok. 20 minut.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz