Szarlotka sypana.
Składniki:
- 1 szklanka mąki,- 1 szklanka kaszy manny,
- 1 szklanka cukru,
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1.5 kg kwaśnych jabłek,
- cynamon,
- 150g masła (bardzo zimnego).
Wykonanie:
- Mąkę, kaszę, cukier, proszek do pieczenia dokładnie mieszamy i dzielimy na 3 równe części.
- Jabłka ścieramy na grubych oczkach tarki (nie odsączamy ich) i dzielimy na dwie r ówne części.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem.
- Pierwszą część suchych składników wysypujemy równomiernie na blachę, na to połowę jabłek, następnie oprószamy cynamonem. Ponownie wysypujemy równomiernie sypkie składniki, drugą połowę jabłek, cynamon i na końcu ostatnią część suchych składników. Na wierzchu równomiernie rozsypujemy starte na grubych oczkach tarki masło.
- Wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ok 60 minut.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz