Racuchy z jabłkami.
Składniki:
Rozczyn:- 40g świeżych drożdży,
- 1 łyżeczka cukru.
Ciasto:
- 3 szklanki mąki,
- 1.5 szklanki ciepłego mleka,
- 1 łyżka cukru,
- 1 łyżka cukru waniliowego,
- szczypta soli,
- 2 jabłka.
Wykonanie:
- Przygotowujemy rozczyn - wkruszamy do kubeczka drożdże, dodajemy cukier, mieszamy, aż będą płynne. Odstawiamy do wyrośnięcia (ok 15 minut, ąz kubek się wypełni)
- Przesiewamy mąkę do misy, dodajemy sól i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy mikserem ok 10 minut (ciasto jest klejące i rzadkie). Przykrywamy i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce (około 40 minut).
- Jabłka kroimy w drobną kostkę i dodajemy do ciasta. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na kolejne 20 minut.
- Na patelni rozgrzewamy olej (warstwa oleju musi mieć ok 4-5 mm). Ciasto najlepiej nabierać łyżką zamoczoną w zimnej wodzie. Ciasto nabieramy i układamy na patelni. Smażymy ok 2-3 minuty aż będą złote, odwracamy i smażymy tak samo drugą stronę.
- Po usmażeniu odkładamy na ręczniki papierowe, przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
* * *
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz