Rafaello na herbatnikach
11:47
1
Bez pieczenia
,
Boże Narodzenie
,
budyń
,
ciasta
,
desery
,
kokos
,
ksylitol
,
na słodko
,
rafaello
,
Wielkanoc
Składniki:
- 600g herbatników z ząbkami
- kostka masła (200g)
- 150g wiórków kokosowych
Budyń:
- 1 litr mleka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru (dodałam 3/4 szkl ksylitolu a i tak było mega słodkie)
- 1 cukier waniliowy
- 2 żółtka
- Odlewamy 1 i 1/2 szklanki mleka i dokładnie mieszamy je (np. rózgą) z mąką pszenną, mąką ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym oraz żółtkami.
- Resztę mleka gotujemy, aż zacznie kipieć), następnie wlewamy do niego mieszankę mleka, mąki i żółtek, jednocześnie energicznie mieszając. Zagotowujemy mieszając co chwilę.
- Po zagotowaniu gotowy budyń odstawiamy i studzimy.
- Miękkie masło ubijamy przez ok. 3 minuty aż się napuszy. Następnie stopniowo dodajemy budyń partiami cały czas ubijając.
- Formę o wymiarach 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Układamy warstwę herbatników, następnie warstwę kremu, robimy 4 takie warstwy, na ostatniej ma być krem i wiórki kokosowe.Ja robiłam na większej blaszce niż w tym przepisie, a więc miałam dwie warstwy herbatników i kremu. Na pierwszą warstwę kremu sypnęłam trochę wiórków, tak samo na warstwę herbatników - tak delikatnie oprószyłam.
Przepis pochodzi z www.kwestiasmaku.com
* * *
Nigdy nie robiłam Rafaello, choć uwielbiam! Trzeba by to kiedyś zmienić. Twoje wygląda przepysznie! :)
OdpowiedzUsuń