Szarlotka wg Magdy Gessler
Składniki na tortownicę 24 cm:
- 200g ciepłego masła
- 350g mąki
- 1 szklanka cukru (ja dodałam 1/3 szklanki cukru, a i tak wyszło słodkie, następnym razem dodam jeszcze mniej)
- 3 żółtka
- 1 kg jabłek (ok 5 średnich)
- 2 łyżki cynamonu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Przesiewamy mąkę, dodajemy miękkie masło, żółtka, szczyptę soli i połowę porcji cukru. Składniki siekamy nożem lub siekaczką (ja jeszcze nie byłam u Ewy Wachowicz to siekaczki nie posiadam haha:D )
- Ciasto szybko zganiatamy, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 2 godziny do lodówki.
- Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dusimy z cynamonem i pozostałym cukrem (ja dodałam tylko łyżeczkę cukru).
- 2/3 ciasta wykładamy na spód i brzegi foremki. Ja sobie wałkowałam na folii - nie klei się i łatwiej przenieść na blaszkę.
- Zapiekamy w 180 stopniach przez 15 minut.
- Wykładamy jabłka na podpieczony spód. Wierzch sypiemy pozostałym ciastem startym na tarce.
- Pieczemy ok 40 minut w 180 stopniach.
* * *
Aż mi ślinka cieknie! Pyszności :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuńZaklepuję dwa kawałki :D
OdpowiedzUsuńpięknie wygląda;)
OdpowiedzUsuńWyglada pieknie!
OdpowiedzUsuńOoo !szukalam czegos takiego:) w weekend upiekę :)
OdpowiedzUsuńAleż mi narobiłaś smaku na szarlotkę, wyszła idealna.
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie. Zapisuję i jak zrobię to dam znać!
OdpowiedzUsuń