Makowiec z jabłkami.
Składniki na kruszonkę orzechową:
- 200g orzechów laskowych zmielonych na mączkę (ja nie dodałam),
- 200g mąki pszennej (plus niewielka ilość do oprószenia blaszki),
- 200g masła (plus nieduża ilość do wysmarowania blaszki),
- 100g cukru trzcinowego (ja dodałam 100g ksylitolu),
- 2 żółtka,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
- 2 żółtka,
- 30g cukru trzcinowego (dodałam 30g ksylitolu),
- 120g roztopionego masła,
- puszka masy makowej,
- 40g kaszy manny,
- 40g mąki pszennej,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 100g rodzynek (nie dodawałam),
- 5 jabłek obranych i startych na tarce o grubych oczkach,
- 4 białka,
- szczypta soli.
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni (termoobieg).
- Mąkę, mąkę orzechową i proszek do pieczenia dokładnie mieszamy.
- Dodajemy masło i cukier trzcinowy, a następnie rękami zagniatamy składniki do połączenia.
- Dodajemy żółtka. Zagniatamy kruszonkę.
- 3/4 kruszonki równomiernie rozprowadzamy na spodzie blaszki wysmarowanej masłem i obsypanej mąką.
- Pieczemy 10-12 minut w 170 stopniach (termoobieg), 180-190 stopni bez termoobiegu.
- Spód powinien być blady. Należy go wystudzić.
- Żółtka ubijamy z cukrem. Dodajemy roztopione masło i jeszcze chwile ubijamy.
- Stopniowo dodajemy masę makową cały czas miksując.
- Mąkę mieszamy z kaszą manną i dodajemy do masy makowej.
- Starte na tarce jabłka łączymy z rodzynkami i dodajemy do masy.
- Mieszamy.
- Na końcu dodajemy ubite na sztywno białka z solą.
* * *
no nie mam ślinotok:D
OdpowiedzUsuńza makiem nie przepadam ale połączenie z jabłkami ciekawe
OdpowiedzUsuńO rany ależ smakowicie wygląda!!! Daj kawałek ;)
OdpowiedzUsuńaż dziś kupię coś słodkiego:)
OdpowiedzUsuńO ja, wilgoć jabłuszka plus charakterystyczny posmak maku - to brzmi geeeenialnie! Jestem na tak! ;)
OdpowiedzUsuńwpadam na kawę i ciacho ;)
OdpowiedzUsuńzrób coś z karmelem o:D
OdpowiedzUsuńLubię makowce ale nigdy nie jadłam z jabłkami. Czas spróbować :)
OdpowiedzUsuń