Świąteczne pierniczki
09:55
1
bez mleka
,
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
czekolada
,
desery
,
Dla dzieci
,
na słodko
,
pierniczki
,
piernik
Składniki:
- 250g miodu
- 250g cukru trzcinowego (użyłam zwykłego)
- 100g masła (pół kostki)
- 600g mąki pszennej typ 405 (użyłam typu 450)
- 10g przyprawy do piernika
- 2 jajka
- 5g sody
- 10g kakao
Polewa:
- 200ml śmietanki 30%
- 200g czekolady (mleczna, biała lub deserowa)
- 60g miękkiego masła
Dodatkowo:
- Posypki cukrowe
Lukier (ja robiłam tylko z lukrem):
- Łyżka soku z cytryny
- Białko jajka
- 3/4 - 1 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
- Masło z miodem rozpuszczamy w kąpieli wodnej lub w mikrofali.
- Mąkę, kakao, przyprawę do piernika, sodę i cukier mieszamy w jednej misce.
- Po dokładnym wymieszaniu dodajemy jajka oraz rozpuszczony miód z masłem.
- Całość zagniatamy do uzyskania jednolitej masy.
- Ciasto owijamy folią spożywczą i chłodzimy w lodówce 2-3 doby.
PO 2-3 dniach (u mnie tylko po 1;))):
- Wałkujemy ciasto na grubość ok 3mm i za pomocą foremek wycinamy pierniki.
- Pieczemy przez 8 minut w 180 stopniach z termoobiegiem (bez termoobiegu w 190-200 stopniach).
Polewa:
- Śmietankę zagotowujemy, zalewamy nią pokruszoną czekoladę.
- Mieszamy aż do całkowitego rozpuszczania się czekolady.
- Dodajemy miękkie masło i mieszamy.
- Tak przygotowaną polewą oblewamy wystudzone pierniki i posypujemy ozdobami.
Lukier królewski:
- Białko jaja wrzucamy do misy i miksujemy ok 30 sekund na najniższych obrotach.
- Dodajemy cukier puder i sok z cytryny. Ubijamy około 15 minut.
- W zależności od tego, czy lukier ma być gęsty, czy rzadki - dozujemy odpowiednią ilość cukru.
- Do wyciskania wzorów użyłam woreczków do mrożenia z Ikei - żadne pergaminy, specjalne wyciskarki nie zdały egzaminu :P
- Wyciskamy na wystudzone pierniczki.
* * *
Ciasteczka wyszły genialne! :)
OdpowiedzUsuńOzdobione wyglądają jeszcze lepiej!