Barszcz czerwony z pieczonych buraków.
Składniki na barszcz czerwony:
- 1.5 litra bulionu,
- 4-5 sztuk niewielkich buraczków (ok. 0.5 kg),
- natka pietruszki,
- suszony majeranek,
- szczypta kwasku cytrynowego,
- sól,
- pieprz czarny,
- pieprz ziołowy.
Wykonanie:
- Buraczki dokładnie czyścimy, nie obieramy. Następnie zawijamy w folię aluminiową matową stroną do zewnątrz i pieczemy 60 minut w 200 stopniach.
- Buraczki odstawiamy do wystygnięcia. Następnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Podgrzewamy bulion, dodajemy buraczki, przyprawy i posiekaną natkę pietruszki. Gotujemy na najniższej mocy przez ok. 10 minut. Doprawiamy do smaku.
* * *
Muszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuń